איך אפשר להיות שם באמת בשביל החברים שלכם? – מדריך לילדים ונוער
לפעמים יש תחושה שמשהו עובר על מישהו קרוב – אולי הוא פחות מחייך, שקט מהרגיל, או פשוט מתרחק. יכול להיות שזה קשור ללחץ של בחינות, למריבות עם ההורים או לקושי עם חברים, ויכול להיות שזה סתם תקופה כזאת… אבל לפעמים זה סימן שמישהו צריך שידברו איתו.
אז מה עושים?
בנינו עבורכם מדריך קצר שיעזור לכם לזהות אם מישהו שאתם מכירים נמצא במצוקה ויסביר צעד אחרי צעד מה לעשות ואיך לדבר איתם.
לפני הכל, למה בכלל חשוב לשאול?
כשמישהו עובר תקופה קשה, הוא יכול להרגיש שהוא לבד. השאלה "איך את.ה?" מראה שראיתם, שאכפת לכם, ושהוא לא לבד. גם אם הוא או היא יגידו שהם בסדר – עצם זה ששאלתם משמעותי. ואם הם באמת צריכים לדבר, הם יודעים שיש להם למי לפנות.
איך מזהים שמישהו צריך עזרה?
שימו לב לשינויים:
ההתנהגות שלהם משתנה – חבר שהיה רועש עכשיו שקט יותר ומסתגר? חברה שתמיד הייתה אוהבת לעשות שטויות בטיקטוק עצובה יותר? הציונים שלהם ירדו בלי סיבה? כדאי לשים לב.
הם מתרחקים ונעלמים – לא באים לדברים שהם תמיד היו באים אליהם, מבטלים תכניות או פשוט לא מופיעים.
עייפים כל הזמן – הם חולמים בשיעורים, תמיד אומרים שהם עייפים, ומעדיפים לישון על להיפגש.
מדברים רע על עצמם – מקטינים את עצמם ואומרים שהם לא אוהבים איך שהם נראים/ מדברים או שהם קשים עם עצמם יותר מידי כי הציונים שלהם לא מספיק טובים בעיניהם.
אובססיביים לרשתות החברתיות – הם כל הזמן בטיקטוק, באינסטגרם או ביוטיוב, לא מרימים את הראש מהמסך ואין להם חשק לבילוי אמיתי.

איך לנהל שיחת ?R U OK עם חבר.ה ב- 4 צעדים פשוטים:
תכינו את עצמכם לשיחה
תמצאו רגע שקט – לא בהפסקה של חמש דקות בין שיעורים, ולא כשיש עוד מיליון אנשים מסביב. זה גם לא צריך להיות רגע מיוחד שתעשו אליו הרבה הכנות, אלא זמן אינטימי שלכם בו שני הצדדים מרגישים בנוח.
תשאלו בצורה שמרגישה לכם טבעית – אתם לא חייבים להגיד "את.ה בסדר?" או "מה שלומך?". תדברו בשפה שלכם, שאתם רגילים אליה. זה יכול להיות למשל:
- "מה איתך? נראה שמשהו עובר עליך"
- "הכל טוב? אתה נראה קצת עצוב"
- "מה קורה איתך בזמן האחרון?"
תקשיבו
הסעיף הזה הוא הכי חשוב. אל תהיו עסוקים במה שאתם הולכים לענות או בצעד הבא שלכם, אל תמהרו לתת עצות ואל תשפטו. פשוט תקשיבו ותהיו נוכחים ברגע.
אם אתם מפחדים שלא תדעו מה להגיד, הנה כמה דוגמאות אפשריות לתגובות בסיטואציה כזאת:
- "זה נשמע ממש קשה"
- "אני מבין למה זה מרגיש ככה"
- איך את מתמודדת עם זה?"
תשתדלו לא להגיד "יש דברים יותר קשים מזה", או "אצל אחרים יותר גרוע". תזכרו – בלי לשפוט.
תעודדו לפעולה
תעזרו להם לחשוב על פתרונות ותשאלו אותם מה עזר להם בעבר כשהיה קשה. בדרך כלל א.נשים יודעים בעצמם מה הכי טוב להם ומה משפר להם את ההרגשה והם פשוט צריכים מישהו שיזכיר להם.
תציעו עזרה מעשית:
"רוצה שאבוא איתך לדבר עם היועצת/מורה?"
"בוא.י נלך לקניון או נעשה משהו כיפי ביחד"
"רוצה שנחפש יחד איך לפתור את זה?"
"רוצה שאעזור לך לחשוב איך את.ה מדבר.ת על זה עם ההורים שלך?"
אם הבעיה קשורה לרשתות חברתיות תעזרו להם לחסום אנשים, לשנות הגדרות פרטיות, או לדווח על תוכן פוגעני. יש הרבה בריונות ברשת, ולפעמים צריך פשוט לקחת הפסקה מאפליקציות שעושות רע. אל תהססו לפנות להורים, מורים או מבוגרים אחרים שאתם סומכים עליהם ויכולים לעזור. הם יכולים להציע פתרונות שלא חשבתם עליהם.
אם הבעיה היא שהם מבלים יותר מדי זמן ברשתות:
- תציעו להם להתנתק ולהיות "שותפים לניתוק" – תפחיתו יחד זמן מסך.
- תתכנו פעילויות בחוץ – בלי טלפונים.
- תעזרו להם להגדיר גבולות מראש (כמו לכבות טלפון בלילה). לא צריך בשביל זה אפליקציות של הורים שמגבילות שעות, אפשר לעשות את זה לבד.
אל תשכחו אותם
המון אנשים רואים שמישהו עצוב או חסר מצב רוח, פונים אליו פעם אחת וממשיכים הלאה. גם אם עשיתם שיחת R U OK? תשאלו שוב אחרי כמה ימים מה קורה, תמשיכו להזמין אותם לדברים ותראו להם שאתם שם לטווח ארוך.
*מתי צריך עזרה ממבוגר?
אתם לא לבד, ואתם לא אמורים לטפל בהכל לבד. זה בסדר ואפילו חשוב לבקש עזרה ממבוגר. אל תרגישו שהכל עליכם ואתם צריכים למצוא פתרונות, תפנו לעזרה. גם אם החבר.ה מבקש שתשמרו את מה שהוא מספר לכם לעצמכם – אם אתם מרגישים שזה יותר מידי או שהמצב מסוכן ודורש התערבות אל תהססו. תפנו לאמא, אבא או כל מבוגר אחר שאתם סומכים עליו.
כדאי לדבר עם מישהו מבוגר אם:
- החבר.ה שלכם מספר.ת על מחשבות לפגוע בעצמו.ה
- הוא או היא לא אוכלים בכלל או אוכלים מעט מאוד
- הוא/היא עצובים כבר הרבה זמן
- מישהו פוגע בו/ בה (באינטרנט או במציאות)
- הוא/היא משתמש.ת בסמים או שותה אלכוהול
המבוגר יכול להיות הורה (שלכם או שלו), יועצת בבית הספר, מורה או מישהו אחר שאתם סומכים עליו.
גם אם החבר.ה מבקש שתשמרו את מה שהוא מספר לכם לעצמכם – אם אתם מרגישים שזה יותר מידי או שהמצב מסוכן ודורש התערבות, אל תהססו לפנות לעזרה. תזכרו שאתם עושים את זה כדי לעזור להם.
אתם יכולים למצוא כאן מידע על עזרה מקצועית וגורמים שיכולים לסייע: מצאו עזרה – מידע והכוונה של מומחים
ואם קראתם את המדריך הזה, סימן שאתם באמת רוצים לעשות טוב ואכפת לכם, אז תרימו לעצמכם. החברות שלכם חשובה, והעובדה שאתם שמים לב ושואלים יכולה לעזור לחבר.ה שלכם להרגיש שהוא או היא לא לבד.