?R U OK בגיל השלישי

בעידן שבו תוחלת חיים מתארכת בצורה משמעותית, החיים בגיל הזהב יכולים להיות מלאי חוויות ומשמעות. לצד היתרונות הברורים, ניצבים בפני מי שנכנסים לתקופה המכונה הגיל השלישי אתגרים בריאותיים, פיזיים וגם נפשיים.

אתגרים מרכזיים

בדידות – אחד האתגרים הגדולים שעמם מתמודדים בני הגיל השלישי היא הבדידות. לאחר הפרישה מהעבודה, המעגלים החברתיים מצטמצמים, ולעתים ישנו גם אובדן של בן או בת זוג, דווקא בתקופה בה מתפנה זמן רב יותר לבילויים ולהנאות, מוצאים עצמם אנשים מסתגרים לתוך בדידותם.

הבדידות היא גורם משמעותי ביותר המשפיע על הבריאות, הפיזית והנפשית; כך למשל, על פי מחקרים, תוחלת החיים הממוצעת של גבר יורדת ב 7-9 שנים אם הוא חי בגפו.

מחסור בעשייה – אתגר משמעותי איתו מתמודדים מבוגרים בגיל הזהב הוא הפנאי הרב ויציקת משמעות ותוכן לחיים, לאחר הפרישה מהעבודה. או במילים אחרות, למצוא את "הסיבה לקום בבוקר".

ביטחון אישי ורפואי – תחושת המוגנות, בבית וברחוב, נפגעת פעמים רבות בגילאים המבוגרים, ויש לכך אף השפעה מנטלית ובריאותית ניכרת; הצורך להרגיש בטוח ומוגן חשוב במיוחד בגילאים המבוגרים. הביטחון הרפואי משמעותי מאוד גם הוא; בגיל בו הבעיות הרפואיות נפוצות יותר, היכולת לקבל מענה רפואי רציף ומהיר בעת הצורך חשובה במיוחד. כאן יש לציין גם את החשיבות בקיום אורח חיים בריא, שלו יתרונות בריאותיים ומנטליים ניכרים.

כדאי לזכור

נכון, כולנו מתמודדים עם טרדות היומיום, והתקופה האחרונה מאז אירועי ה- 7.10 הוסיפה נדבכים של מורכבות לאומית וקושי שמעולם לא חווינו. יחד עם זאת, חשוב שנזכור שיש מי שתמיכה ואוזן קשבת יכולים לשנות את עולמם.

התעניינות בשלומם של המבוגרים היא יותר מחובה. לעיתים שיחה קטנה עם סבתא, טלפון באמצע היום לאבא ואפילו דפיקה על הדלת אצל שכן מבוגר, יכולה להשפיע באופן עמוק על האדם בגיל השלישי ולתת לו כוחות שאנחנו לא משערים שהוא צריך. ומעבר לכוונות הטובות, הקשבה לאוכלוסייה הבוגרת היא גם הזדמנות עבורנו להעשיר את החיים שלנו. כל שיחה עם אדם מבוגר היא הזדמנות ללמוד, להתחבר לשורשים ולהבין טוב יותר את עצמנו ואת החברה בה אנו חיים. ועם יד על הלב – כמה מאיתנו באמת מקדישים זמן להקשיב לסיפורי החיים של יקירינו המבוגרים ומתעניינים באמת בחוויות, בתקוות ובפחדים שלהם?

אר יו אוקי גיל השלישי

כיצד נוכל לתמוך במבוגרים סביבנו?

ברמה המעשית – פיזית

עזרו בצרכים היומיומיים

קשה להם לתפקד? עזרו בפעולות יומיומיות לפי הצורך, תוך שמירה על עצמאות. הציעו לעזור בקניות שבועיות, בהסעות, במטלות שדורשות כוח פיזי ובסידורים בבית. במקום להניח שאתם יודעים מה הם צריכים, תשאלו איך אתם יכולים לעזור וכבדו את פרטיותם ואת זכותם לקבל החלטות עצמאיות כל עוד הם מסוגלים.

תמכו בלמידה של מיומנויות חדשות

מבוגרים רבים מתוסכלים מכך שהם לא מצליחים לבצע פעולות טכנולוגיות פשוטות. אם זה המצב, עזרו להם, הרי עבורכם מדובר בלחיצת כפתור. למדו אותם איך להשתמש בוואטסאפ ובשיחת וידאו כדי לשמור על קשר עם המשפחה והסביבה. ואפילו הראו להם איך להשתמש בפייסבוק ובאינסטגרם, זה יחבר אותם לעולם. הנכדים אפילו יכולים ללמד אותם את נפלאות הטיקטוק. קשה להם להבין? תהיו סבלניים, חזרו על ההסברים בקצב שלהם, והשתמשו בהוראות כתובות פשוטות.

ודאו שסביבת המגורים בטוחה ומותאמת לצרכיהם

בצעו "סיור בטיחות" בביתם ובדקו אם יש מכשולים או סכנות פוטנציאליות. אם יש לכם אפשרות, תשאלו מה זקוק לתיקון או חיזוק. במידה ויש צורך, יש גורמים והתנדבויות שונות שיכולות לסייע בכך.

עודדו אותם להשתתף בפעילויות קהילתיות מותאמות גיל

עזרו להם למצוא פעילויות העשרה נוספות לשעות הפנאי – חפשו מועדון גמלאים מקומי או קורסים במתנ"ס המיועדים לגיל השלישי. אם אתם יכולים, הציעו ללוות אותם בפעם הראשונה כדי להפחית חששות. בנוסף, עודדו קשרים חברתיים ומשפחתיים, אתם יכולים לעזור להם לארגן ארוחות משפחתיות קבועות או שיחות וידאו עם בני משפחה רחוקים.

ברמה הרגשית

פשוט תקשיבו

הקדישו זמן קבוע לשיחות משמעותיות – אתם יכולים לתזמן ביומן שיחת טלפון או ביקור שבועי קבוע, למשל כל יום ראשון בשעה 17:00. כשאתם עושים את זה, התמקדו בשיחה ללא הסחות דעת – כבו טלוויזיה והשתיקו טלפונים ניידים.

תתעניינו באמת

אתם מנהלים שיחה? מעולה. אבל אל תעשו את זה רק כדי לסמן וי, אלא תתעניינו באמת. קיימו דו שיח, לא מונולוג חד צדדי בו אתם רק מקשיבים ובוהים. שאלו שאלות ספציפיות על אירועים או חוויות שסיפרו לכם עליהם, כמו "איך היה הביקור במועדון הגמלאים שסיפרת עליו?" או "מה בישלת היום?" ותשתפו גם על עצמכם.

צברו זיכרונות  

עצוב לומר, אבל רבים האנשים שמצטערים על כך שלא שמעו את סיפור חייהם של ההורים או הסבים והסבתות, ויש פרטים רבים שהם לא יודעים על העבר המשפחתי והאישי. זה הזמן שלכם לשנות את זה. בקשו מהאדם שמולכם לספר ולשתף בחוויות מילדותם או מתקופות משמעותיות בחייהם. מומלץ לקיים שיחות כאלו גם עם שכנה או מכר שאתם פחות קרובים אליו – תתפלאו לשמוע כמה מעשיר ומלמד להאזין למה שהיה כאן פעם.

עודדו פעילות

אל תסתפקו רק בשיחה, אם אפשרי סייעו לו/ לה במציאת עיסוקים משמעותיים ומהנים שיוכלו לבצע יחד איתכם, וגם כאלו שיעסיקו אותם כשהם לבד. אם לדוגמה הם אוהבים גינון, עזרו להם להקים גינה קטנה במרפסת או לשתול פרחים באדנית בחלון. אם הם אוהבים לצפות בסרטים ישנים ומאותגרים טכנולוגית, למדו אותם איך להגיע לתוכן שהם אוהבים בטלוויזיה ובערוצים השונים. חשוב שתחפשו פעילויות שמתאימות ליכולותיהם הפיזיות והקוגניטיביות הנוכחיות.

בקשו עצה טובה

אז אולי לימדתם אותם איך להשתמש ברשתות חברתיות אבל אל תשכחו כמה חכמים ומנוסים הם וכמה דברים הם עברו. תראו להם שאתם יודעים את זה, והביעו הערכה וכבוד לניסיון החיים שלהם. איבוד היכולות הקוגניטיביות והיחס הגילני מצד הסביבה הוא מתסכל מאוד. לעיתים כשאנחנו מראים לאדם מבוגר כמה מוערך הוא בעינינו זה מעלה את הערך האישי שלו ומרומם את הרוח. בקשו את עצתם בנושאים שבהם יש להם ניסיון – אתם יכולים לשאול "איך התמודדת עם מצבים קשים בעבודה?" או "איך הצלחת לנהל כלכלית את הבית בתקופות קשות?". הקשיבו בכבוד לסיפוריהם, גם אם שמעתם אותם בעבר, חזקו את תחושת הערך העצמי שלהם על ידי הכרה בהישגיהם, וציינו הישגים ספציפיים.

היו רגישים לשינויים במצב הרוח ועודדו שיחה על רגשות

אם אתם מבחינים בעצב, כעס או תסכול תשאלו בעדינות "נראה שמשהו מטריד אותך, האם תרצה לדבר על זה?". אל תמהרו לפתור בעיות, לעתים הקשבה אמפתית היא כל מה שנדרש. אם אתם מרגישים שהאדם שמולכם זקוק לעזרה מקצועית, אל תהססו לפנות. לא משנה באיזה גיל מדובר כולנו צריכים עזרה בתקופות קשות.

מידע בנושא תוכלו למצוא כאן: מצאו עזרה – מידע והכוונה של מומחים