איך לתמוך בעמיתים לעבודה – מדריך ?R U OK למקומות עבודה
נתחיל מהסוף – תרבות העבודה בישראל קיצונית. הישראלים נוטים לעבוד שעות רבות יותר בממוצע בהשוואה למדינות אחרות, כולל מדינות ה-OECD, נאלצים לעמוד ביעדים וסטנדרטים מאתגרים, לעיתים לענות למיילים ושיחות לאחר שעות העבודה, ומתמודדים עם ימי חופש מרובים לילדים שלא תואמים לחופשים של ההורים (בלשון המעטה). על כל זה תוסיפו את המצב הביטחוני מאז ה-7 באוקטובר, את המלחמה המתמשכת, לחץ, טילים ואזעקות לסירוגין – פלא שאנחנו מסיימים כל יום עם הלשון בחוץ?
החדשות הטובות הן שלכל מטבע יש שני צדדים – ולא הכל רע. השעות הארוכות שאנחנו מבלים יחד הופכות את מקום העבודה שלנו לסוג של משפחה שניה. כן זה כולל גם את הקרובים המבאסים, אבל גם את אלו שאנחנו נהנים בחברתם.
ולמה עשינו את כל ההקדמה הזאת? כדי להגיד לכם שאתם חייבים לשים לב אחד לשנייה. כי כמו במשפחה, כשמישהו לא בסדר – אנחנו שמים לב. במיוחד עכשיו, כשכולנו לא במצב הכי טוב שיכול להיות.
בואו נלמד צעד אחר צעד, איך לזהות כשמישהו צריך עזרה, ואיך לעשות לו שיחת ?R U OK ולהראות שאתם שם, בצורה שמותאמת לחיים בסביבת העבודה שלכם ובלי שזה יהיה מביך.
איך מזהים סימני מצוקה?
יש דברים שקל לשים לב אליהם כשאתם עובדים יחד כל יום. מישהו שתמיד היה הראשון להגיע פתאום מגיע באיחור? הוא מעדיף לשקוע בעבודה? הוא פחות מתערב בשיחות? אולי הוא עייף יותר או נראה מתוח?
לפעמים אלו דברים שיותר קשה להבחין בהם: מישהי שתמיד הייתה חברותית פתאום שקטה, או מישהי שאהבה להתלונן על הכל פתאום לא אומרת כלום. כשמישהו מתנהג שונה מהרגיל, זה בדרך כלל אומר שמשהו קורה.
עוד גורם שאנחנו צריכים לקחת בחשבון הוא מילואים. מי שחזר.ה משירות מילואים, שבן.ת הזוג שלו או הילד.ה במילואים – כל אלה יכולים להשפיע וכדאי לשים לב יותר מהרגיל. כמובן שהשפעת האירועים בשנה וחצי האחרונות – אובדן, שכול, פינוי מהבית או ממקום המגורים וכדומה, צריכים להילקח בחשבון.
איך מתחילים שיחה כזאת?
הדבר הכי חשוב הוא לא להפוך את הסיטואציה לפורמלית או מלחיצה. אם אתם רואים שמישהו נראה עצוב או מהורהר, אתם יכולים לפנות אליו כשאתם בהפסקת אוכל או כשאתם יוצאים יחד מפגישה ויש לכם זמן פנוי. זה לא צריך להיות במשרד או בשיחה מתוכננת.
אתם יכולים להגיד למשל – "אני מרגישה שאתה עובר תקופה לא קלה, הכל בסדר?" או "שמתי לב שאתה קצת לא עצמך, הכל טוב?", אפשר גם להזכיר משהו ספציפי: "ראיתי שאת עייפה בזמן האחרון, רוצה לדבר?".
תראו שאתם שמים לב ושאכפת לכם. אם הם אומרים "הכל בסדר", זה גם בסדר. לפחות הם יודעים שיש להם למי לפנות.
איך מקשיבים נכון?
כשמישהו מתחיל לדבר, התפקיד שלכם הוא להקשיב. זה לא הזמן להציע פתרונות או לספר על הקשיים שלכם. אל תגידו "זה יעבור" או "יש אנשים במצב יותר קשה" – זה לא עוזר.
במקום זה, תראו שאתם מבינים: "זה נשמע ממש קשה", "אני מבין למה זה מרגיש ככה", או "איך אתה מתמודד עם זה?". תשובות כאלה מעודדות את מי שמולכם להמשיך לדבר ומראות שאתם באמת מעוניינים לשמוע.
יש אנשים שצריכים זמן לחשוב לפני שהם עונים, זה בסדר שתהיה שתיקה כמה רגעים. לא צריך למלא כל רגע בדיבור.
איך עוזרים בצורה מעשית?
אחרי שהקשבתם, אפשר לשאול איך הם חושבים שאפשר לעזור. לפעמים מה שהם צריכים זה פשוט מישהו לדבר איתו, ולפעמים הם צריכים עזרה ממשית.
אם הם מתמודדים עם עומס בעבודה, אולי אפשר לעזור עם משימות, אם אתם יכולים. אם הם מודאגים מהמצב הכללי, אולי יעזור לצאת יחד לקפה ולדבר על דברים אחרים.
לפעמים הם צריכים עזרה מקצועית. במקרה כזה אתם יכולים למצוא כאן מידע על עזרה מקצועית וגורמים שיכולים לסייע: מצאו עזרה – מידע והכוונה של מומחים

מה עושים אחרי השיחה?
הדבר הכי חשוב שאתם יכולים לעשות זה לא לשכוח אותם. כמה ימים אחרי השיחה תפנו אליהם שוב ותראו להם שאתם שם. זאת לא צריכה להיות שיחה גדולה, זאת אפילו יכולה להיות רק שאלה אחת – "איך אתה מרגיש?" או "חשבתי עליך בעקבות השיחה שלנו ורציתי לדעת מה איתך".
תמשיכו להזמין אותם לדברים – לקפה, לצאת אחרי העבודה או לפעילויות של המשרד. אנשים שעוברים תקופות קשות לפעמים מתבודדים, אז חשוב להראות להם שהם עדיין חלק מהקבוצה.
מתי צריך לערב מישהו אחר?
יש מקרים שבהם כדאי לבקש עזרה. אם מישהו מדבר על לפגוע בעצמו, או אם אתם חושבים שהוא בסכנה – אל תשמרו את זה לעצמכם. פנו למישהו שיכול לעזור – מנהל, איש משאבי אנוש, או קרוב משפחה.
איך יוצרים סביבה תומכת במשרד?
אם אתם מנהלים/ מנהלות חשוב שתיצרו אווירה שבה אנשים מרגישים בנוח לדבר על קשיים.
אפשר להתחיל בקטן – לשאול בתחילת כל ישיבה איך א.נשים מרגישים (אפילו לעשות סבב קצר), לארגן יציאות משותפות, ולפנות ולהתעניין באופן אישי בעובדים ובעובדות. כשאנשים רואים שאחרים דואגים להם, הם נוטים גם לדאוג לאחרים ולהיות יותר מעורבים.
כדי ללמוד יותר על הנושא ולשנות את האווירה במשרד תוכלו להזמין אליכם לארגון סדנת ?R U OK ולקבל כלים נוספים להגברת המחוברות הארגונית.